FB Haber

Haberleri ister oku ve ister dinle. Fenerbahçe ile ilgili tüm haberler bu uygulamada.

Download on the AppStore
ajansspor: TFF 1959 Öncesi Şampiyonluklar İçin Ne Yapacak

TFF 1959 Öncesi Şampiyonluklar İçin Ne Yapacak

ajansspor

Kenan BAŞARAN

Fenerbahçe, uzun süredir 1959 yılı; yani bugünkü Süper Lig öncesi dönemdeki organizasyonlardaki şampiyonlukların da hesaba katılmasını istiyor. Fenerbahçe, kendi yaptığı hesaba göre hanesine 9 şampiyonluk daha yazıyor. Böylece yıldız sayısı 5'i buluyor. Bu yıldız meselesi daha önce de sorun olmuştu. Beşiktaş, mahkeme kararıyla 59 öncesi iki şampiyonluk tescil ettirince itirazlar yükselmişti. Beşiktaş'ın dayanağı Türkiye'yi Avrupa'da Türkiye şampiyonu olarak temsil etmiş olmaktı.

Ulusoy, Beşiktaş için ne şişi yaktı ne kebabı

TFF yönetimi de eyyamcı bir tutum sergileyerek, Beşiktaş için iki ayrı hesap yaptı. Lig şampiyonluğu sayısını hep 2 eksik belirtirken, yıldız hesabında +2 şampiyonluk kullandı! Ne şiş yansın ne kebap! En azından Beşiktaş için bir formül bulmuştu Haluk Ulusoy yönetimi. Fenerbahçe'ye ise yanıt dahi verilmiyor. Fenerbahçe, yıllardır bu konuda ortaya attığı argümanlarını 6 Mart 2021'de resmi başvuruya dönüştürdü. Galatasaray ise bu başvuruya karşı TFF'ye itirazda bulundu.

TFF, Mehmet Büyükekşi'nin değildir

Yeni TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, 59 öncesine dair soruya yanıt verirken, "Bu konu bizim federasyon yönetimimize gelmedi. Önceden yapılmış bir başvuru. Bu sorun mu, değil mi, onu da bilmiyorum ben. Ben bilgi sahibi olmadan, fikir sahibi olmam dedim" cevabını verdi. Bir kere sizin bizim federasyon diye bir şey olur mu? TFF, bir kurumdur ve Büyükekşi'nin federasyonu değildir! Kurumsal devamlılık esastır. Dolayısıyla Fenerbahçe'nin Büyükekşi'ye ayrıca başvurması gerekmez.

Büyükekşi bir an önce fikir sahibi olsun

Büyükekşi'nin bir an önce bu konuda bilgi sahibi olup bir fikir beyan etmesi lazım. Çünkü görüldüğü üzere iki ezeli rakip bunun üzerinde büyük kavga veriyor. Kafayı kuma gömerek, sorun yokmuş gibi davranarak hareket edilemez artık. TFF, olumlu veya olumsuz Fenerbahçe'ye bir yanıt vererek, konuyu kapatmalıdır. Futbolun 1 numaralı kurumu, hükmü vermelidir. 

1959 öncesi için TFF'nin 3 yolu var

TFF yönetimi 59 öncesi için ne yapabilir? Bunun için kabaca üç ayrı tutum sergilenebilir:

  • -Yönetim kurulu toplanır Fenerbahçe'nin başvurusunu inceleyip reddedebilir.
  • -Yönetim kurulu, başvuruyu kabul edebilir.
  • -Yönetim kurulu, bağımsız bir kurul oluşturup konuyu buraya havale edebilir. 

Büyükekşi bu toptan kaçacak

Sonuç itibarıyla TFF'nin artık devekuşu siyasetini bırakması lazım. Mehmet Büyükekşi, 1 yıllık süreci kimseyle sorun yaşamadan, kazasız atlatarak bir sonraki seçime odaklanıyor. Şu ana kadar tüm kulüpleri memnun edecek mavi boncuklar dağıttı. Ama bu 59 öncesi, TFF'yi bir taraftan yana olmaya mecbur edeceği için, Büyükekşi bu toptan mümkün mertebe kaçacak. Ama en azından bir komisyon kurup, konuyu oraya havale edebilir.

Bağımsız bir komisyon kurulsun

Futbola tatlı bir rekabet boyutu kazandırması için ortaya atılan yıldız mevzusu, artık huzur kaçıran bir hal almış durumda. Benim açımdan mesele yıldız değil, tarih. 1923 yılında kurulan TFF, tüm organizasyonlarını bir bütün içinde ele almalı. Bunların içinde 'lig' tanımına uyanları belirleyip, şampiyonluk sayılarını yeniden revize etmelidir. Organizasyonlar zaman için biçim ve isim değiştirebilir. Sonuçta Süper Lig'in ilk adı da 1. Lig'di. İngiliz Lig'i bugün Premier Lig olarak anılıyor ama sadece 90 sonrası değil, 1800'lerin sonundaki şampiyonluklar da hesaba katılıyor. 

TFF kaosun sebebi oldu

Elbet, İngilizler'in organizasyonu daha sağlıklıydı. Ama bizim de 59 öncesindeki, özellikle Milli Küme organizasyonu bir ligdir. Sonuçta bağımsız uzmanlardan oluşan bir komisyon, 59 öncesini masaya yatırıp, bugünkü ligin öncülü organizasyonları tesip edip ilan edebilir. TFF bunun için kulüplerle fikirbirliği aramalı ama bunu sağlaması mümkün değil. Ancak nokta koymak istiyorsa, futbolun 1 numaralı patronu olarak, inisiyatif alıp bir karar oluşturmalı. Kapı gibi ana statüsü olan TFF, gücünü kullanamıyorsa, o halde futbolun yönetiminden de çekilsin! Gücünü kullanmayan TFF, kaosun ana sorumlusu haline gelir. Esasen geldi bile...

Habere git: ajansspor